Raymi blogt

-

Gendermonologen
28 maart - 2023 - Kiezen van een locatie

Gendermonologen is geselecteerd voor Oerol Festival. Ter voorbereiding reisden wij naar Terschelling. Om het Oerolteam te ontmoeten en om in gesprek te gaan over de voorstelling. Niet alleen inhoudelijk maar ook over welke plek je in gedachten hebt om de voorstelling te spelen.
Naar aanleiding van wat ik over de voorstelling vertel en wat ik voor mij zie, komt het Oerolteam met vijf mogelijke speelpleken. We stappen de auto in om deze locaties te bezoeken. De keuze van een plek is niet rationeel, het is veel meer een gevoel. Op het moment dat je op de locatie staat weet je het. Heel bijzonder. Vorig jaar had ik dat ook met Ik zeg toch sorry.  Dit jaar had ik dat gevoel weer. De mogelijke locaties die we te zien kregen waren prima opties, totdat we op de laatste locatie kwamen. Daar ontstond direct hét gevoel! Direct kwamen er allerlei ideeën naar boven. Ik zag meteen voor me hoe die locatie er straks uitziet. 

Het is niet zo dat je voorkeurslocatie ook aan jou wordt toegewezen. Er spelen meer gezelschappen op het festival en die hebben wellicht hetzelfde gevoel bij die specifieke plek. Je maakt een top 3 en geeft deze door aan Oerol. Zij kijken of het mogelijk is dat je je droomplek  krijgt. En wij hebben geluk want….we hebben ‘m!

Wil je weten hoe mijn droomplek eruit ziet? Kom dan naar Oerol Festival Terschelling, van vr 9 tot en met zo 18 juni.

Gendermonolgen

2 maart 2023 - Werksessies

In juni gaat onze nieuwste voorstelling Gendermonologen in première. In tegenstelling tot mijn eerdere voorstellingen, werk ik nu helemaal anders. Meestal bedenk ik een verhaal, zoek daar de juiste schrijver bij en denken we daarna het stuk uit. Bij Gendermonologen hebben schrijver Ayden Carlo en ik interviews gehouden met verschillende mensen: trans, gay, non binair, om te kijken hoe hun verhalen ons kon inspireren tot een voorstelling. We hebben een vijftal makers en hun verhalen uitgekozen om verder mee te werken. Jonge onervaren makers die onderleiding van mij en choreograaf Anne Suuredonk hun stem durven laten horen. We komen maandelijks bij elkaar om werksessies te houden - normaal repeteren we 5 weken achter elkaar. Tijdens de werksessies proberen we teksten en bewegingssequenties uit, en zoeken we naar de relatie tussen de verschillende disciplines.

Gendermonologen wordt een combinatie van echte verhalen vermengd met fictie. Wat is waar, wat niet, naar welke werkelijkheid zit je te kijken en wat wil je dat waar is of niet? Middels deze blogs neem ik jullie mee in ons werkproces tot aan de première op Oerol maar ook wat we tussendoor allemaal nog meer aan het doen zijn!