Meer weten over ons gedeelde verleden?

-

In een tijd waarin steeds meer gemeenten en organisaties openlijk excuses aanbieden voor het slavernijverleden of hun eigen rol in deze periode laten onderzoeken, maken Theatergroep Aluin en Raymi Sambo Maakt Ik zeg toch sorry. Een voorstelling over deze gezamenlijke geschiedenis, waarin de rollen schrijnend verdeeld waren en nog steeds zijn.

Wat weet jij over dit gedeelde verleden? Wij verzamelden het een ander aan achtergrondinformatie. Kun jij deze geschiedenis nog op afstand houden?

Initiatiefnemer en regisseur Victorine Plante:

 “Ik vind het een groot gemis dat ik op school zo weinig heb geleerd over dit verleden. Veel van mijn generatiegenoten hebben belangrijke (maatschappelijke) functies: ze zijn burgemeester of minister, werken bij een bank of verzekeringsmaatschappij. Mijn generatie doet zijn best om de wereld te begrijpen maar heeft één ding gemeen: ze hebben niet geleerd op school wat zich toen heeft afgespeeld. De gruweldaden, het verzet, wie de helden en wie de schurken waren. Ik ook niet. Ik kon dit verleden daarom best makkelijk op afstand houden, letterlijk op afstand, dat gebeurde lang geleden. Toen ik me ging verdiepen, bleek alles aan dit verleden oerhollands te zijn: de economische motieven, de angst om ergens voor te betalen, de angst om je verleden onder ogen te komen. Ik probeer met Ik zeg toch sorry deze angst te overwinnen en niet meer bang te zijn om toe te geven dat deze bladzijden pikzwart zijn. Mijn excuses zijn op zijn plaats. Ik zeg ook sorry. Omdat ik het zo lang op afstand heb gehouden.”Slavernijverleden in het nieuws

"Opinie: Nederland zit ook vandaag de dag tot over zijn oren in de slavernij." - de Volkskrant 29 sep 2022

"Maak van Keti Koti een nationale feestdag, met de koning erbij."
- de Volkskrant 30 juni 2022

"Het kabinet maakt vrijdag op de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij geen excuses voor het Nederlands slavernijverleden."
- NOS 29 juni 2022

"ABN biedt excuses aan voor slavernijverleden."
- RTL Nieuws 13 april 2022

"Excuus voor slavernij is hypocriet zolang Nederland een oogje dichtknijpt."
- Trouw opinie 28 februari 2022

"DNB nauw betrokken bij slavernij: 'Racistische ideeën raken ons diep'."
- NOS 9 februari 2022ik zeg toch sorry meer weten, de podcast is nú te beluisteren via je favoriete podcastplatform, zoals:

LUISTEREN

Ik zeg toch sorry - de podcast
In de eerste aflevering gaat Raymi Sambo in gesprek met Linda Nooitmeer van het Ninsee van het Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis.

Luister hier

In september verschijnt een podcast met de acteurs en andere makers van de voorstelling.


KIJKEN

Veel mensen zijn tegen excuses aanbieden voor het slavernijverleden namens de Nederlandse staat. Zondag met Lubach maakte hier een item over.

Zondag met Lubach

1 juli viert Nederland de formele afschaffing van de slavernij in Suriname en de Caribische eilanden.  In dit item van NOS op 3 wordt het slavenrnijverleden en de discussie rondom het (uitblijven van) excuses uitgelicht.

NOS op 3


Afschaffing van de slavernij, in de historische comedy van Schooltv

Welkom in de IJzeren Eeuw

Interactieve webdocumentaire van Scheepvaartmuseum en de EO

Geboeid

DOEN

Quiz

Hoeveel weet jij over deze duistere periode uit de Nederlandse geschiedenis?

Doe de quiz

Vooroordelentest

Iedereen heeft vooroordelen. Opvoeding en media kleuren ons beeld van anderen, er is geen ontsnappen aan. 

Deze test maakt je daar bewust van.