Aan niets overleden

Voorstelling

-

Wat als je ernstig ziek bent en je moeder verschrikkelijk veel van je houdt? Wat als de schaamte voor jouw ziekte zo groot is dat ze je dood verklaart?

Kelvin lijdt aan 'Aida'. Sindsdien dragen zijn moeder en zus een groot geheim met zich mee. De komst van een oude studiegenoot bedreigt deze zorgvuldig geregisseerde situatie. Wat moeten moeder en zus hem vertellen en gelooft hij hen wel? In meerdere mogelijke scenario's, probeert de waarheid zijn weg naar buiten te vinden.

Aan Niets Overleden toont wat schaamte en angst doet met moederliefde in een samenleving waar de waarheid ondraaglijker is dan de dood van je eigen zoon. Met een ogenschijnlijk lichte toon weet Raymi Sambo dit drama voelbaar te maken voor een breed publiek.

Een persoonlijke jeugdherinnering van Raymi Sambo aan een mysterieus verdwenen homoseksuele buurjongen vormt het uitgangspunt voor Aan Niets Overleden. Hij speelde al langer met het idee om over Aids, een theatervoorstelling te maken. Want nooit de vuile was buiten hangen, maakt dat mensen in een volstrekt geïsoleerde positie binnen deze samenleving raken. Met Aan Niets Overleden zoomt Raymi Sambo vooral in op de gevolgen voor individuen binnen schaamteculturen in onze (Nederlandse) samenleving.