STICHTING RAYMI SAMBO MAAKT.
Archief.
EEN KLEINE IMPRESSIE VAN DE VOORSTELLINGEN DIE WIJ PRODUCEERDEN.

(2017-2018)

F*CK THE POLICE
F*CK THE POLICE (2017-2018)
“Kijk, ik heb een lekker matzwart Vespa’tje. Daar heb ik zo’n 2.400 grillburgers voor verkocht. Ik kom de straat inrijden, waar twee jonge agenten staan. Ik lach vriendelijk, maar ja hoor, ik word naar de kant gehaald.” Zes Nederlanders met verschillende achtergronden, gewone jongens en meisjes, vertellen over hun leven in de grote stad. Waarom wordt de een door de politie aangehouden en de ander niet? En wat als je broer bij de politie zit, en jij bij een protestmars bent die uit de hand loopt? Welk ideaal kies je dan? F*ck the Police is een voorstelling over etnisch profileren en keiharde keuzes.
Idee, concept, regie: Raymi Sambo
Spel: Nick Livramento Silva, Saïd El Abboudi, Anil Jagdewsing, Nazanin Taheri, Lisa Otto, Carmen van Mulier
Auteur: Maaike Bergstra • Dramaturgie: Jolanda Spoel
Vormgeving: Allard Derksen • Lichtontwerp: Martijn Steman • Styling: Jantine Kraaijeveld • Soundscape: Vernon Chatlein • Zakelijke leiding: Sietske de Haan • Productie: Djoere de Jong/Hemmo Bruinenberg • Techniek: Robbert Bessems • Publiciteit: Machteld Kuntz, Cat van der Voort
Duur voorstelling: 75 minuten. Leeftijd: 14+

(2017)

JE SUIS
JE SUIS (2017)
JE SUIS… is een theateravond waarin een groep artiesten met zang, dans, stand-up comedy en storytelling reageert op het thema radicalisering. Wat weten we eigenlijk van radicalisering? Is het verbonden aan één bepaald geloof zoals vaak wordt afgeschilderd in de media? Welke vormen zijn er nog meer en vooral: hoe radicaal zijn we zelf? Je suis…. wie?
In de interactieve theatrale avond weeft theatermaker Raymi Sambo de visies van zeven artiesten op de dag zelf in elkaar. Door de grote verscheidenheid aan persoonlijke verhalen, vaak gebracht met humor, maar ook vanuit woede, ontstaat een breed perspectief op radicalisering. Naast de artistieke reflectie biedt JE SUIS… ook een inhoudelijke reflectie. Speciale gast is Werner de Gruijter, sociaalpsycholoog, die een live-experiment uitvoert en voordraagt uit één van zijn columns.
De avond wordt afgesloten met een bijzonder debat tussen het publiek en de makers.
Na een eerste editie in 2016, met als titel Blood for Chocolate is JE SUIS….vanaf 2017 de naam van een jaarlijkse terugkerende theateravond met de focus op profilering.
Met: Farbod Moghaddam (stand-up comedy), Naïma Souhaïr (dans), Eurydice Wit (actrice), Abelhadi Baaddi (beatbox/dans/rap), Ayrton Kirchner (acteur), Anil Jagdewsing (mime/acteur), Werner de Gruijter (sociaal psycholoog), Ayden Dijkstra (schrijver).
Regie en concept: Raymi Sambo • Productieleiding en publiciteit: Hemmo Bruinenberg • Zakelijk leiding: Sietske de Haan • Producent: VIG (Raymi Sambo Maakt.)

(2016 – 2017)

MIJN (BIJ)VROUW
MIJN (BIJ)VROUW (2016 – 2017)
Walter. Dolores. Anne Mae.
Een vilein voorval. Een geheim. Een bijvrouw.
Een listig plan met een kind als inzet die de liefde op scherp zet.
Walter en Dolores zijn drie jaar getrouwd. Hij heeft een intense kinderwens en ziet een baby als de bezegeling van hun gelukkige eenheid. Maar Dolores houdt voor hem geheim dat zij nooit zijn kind zal kunnen baren. Zij raakt in een depressie en het huwelijk vertoont zijn eerste barsten.
Een ontmoeting tussen Walter en de vrijgevochten, moderne Anne Mae, lijkt dan ook het huwelijk onderuit te halen. Walter valt als een blok voor haar en geeft zich gepassioneerd aan haar over. Een liefdevolle affaire ontwikkelt zich en Walter probeert voor beide vrouwen, waar hij van houdt, goed te zorgen.
Als Dolores erachter komt dat haar man een affaire heeft met haar vroegere hartsvriendin, ontsteekt zij in woede. Toch geeft Dolores haar man een tweede kans en belooft hem zelfs een kind. Maar niet zij zal hem datgene wat hij ten diepste wenst geven, een kind, maar Anne Mae.
Walter staat dan voor een onmogelijke keuze: kiezen voor de liefde en het gewenste kind of voor zijn echtgenote waar hij ook nog steeds van houdt? Of misschien allebei? Dolores beslist voor alle partijen met een genereus gebaar. Maar dan blijkt haar liefde een andere waarheid te hebben. En de liefdesbaby haar wreedste inzet.
Mijn (bij)vrouw is een liefdevolle zedenthriller en een ode aan de polygamie. Mijn (bij)vrouw bevraagt in hoeverre we in staat zijn om met meerdere mensen tegelijkertijd een liefdesverhouding te hebben, want is monogamie nature of nurture? Mijn (bij)vrouw is het verhaal over hoe ver men gaat om in naam van de liefde iets gedaan te krijgen.
Acteurs: Raymi Sambo, Ritzah Statia en Diana Sno • Regie: Raymi Sambo • Dramaturgie: Gerardjan Rijnders • Publiciteit: Machteld Kuntz • Zakelijke leiding: Sietske de Haan

(2014 – 2015)

THEATERVOORSTELLING
AAN NIETS OVERLEDEN
AAN NIETS OVERLEDEN (2014 – 2015)
Aan Niets Overleden gaat over de allesbepalende liefde van een moeder voor haar zieke zoon. Hij lijdt aan ‘Aida’, zoals Aids op de Antillen wordt genoemd. Sindsdien dragen moeder en zus een diep geheim met zich mee. Want Kelvin’s moeder heeft hem dood verklaard aan de buitenwereld en houdt hem angstvallig voor altijd binnen. Uit liefde, om hem te beschermen. Want de schaamte ten opzichte van de buitenwereld in het algemeen zou ondraaglijk zijn. Voor hem, voor haar dochter en voor haarzelf. De komst van een jongeman die beweert een oude studiegenoot van Kelvin te zijn bedreigt dit zorgvuldig verborgen geheim en moeder en zus worstelen met de situatie. Wat moeten ze vertellen, welk verhaal gelooft de jongeman? Maar welk scenario ze ook uitproberen, de waarheid wil naar buiten.
Met Aan Niets Overleden maakt Raymi Sambo opnieuw een taboedoorbrekende voorstelling over de schaamte- en angstcultuur in de zwarte gemeenschap ten aanzien van mensen met Aids en seropositieven. Maar schaamte en ‘de vuile was niet buiten hangen’ en allesbepalende moederliefde zijn universele thema’s zodat de voorstelling meer is dan alleen een ‘zwarte’ voorstelling.
Acteurs: Urmie Plein, Raymi Sambo en Jaike Belfor
Regie: Raymi Sambo
Regieadviezen: Gerardjan Rijnders
Auteur: Esther Duysker

(2013)

OP ZOEK NAAR OOM TOM
OP ZOEK NAAR OOM TOM (2013)
Drie acteurs doen mee aan een talentenjacht. Live uitgezonden. Inzet van de show is de titelrol in de musical ‘Oom Tom’. Wie wint krijgt eeuwige roem. De enige regel: wees eerlijk en werk samen. Maar hoe eerlijk kan een mens zijn? Hoe integer blijf je als je wil winnen? Drie acteurs kijken terug op hun carrières en eren hun grote voorbeelden. Ze imiteren, inspireren en trekken zichzelf binnenstebuiten. Ongewild raken ze verstrikt in een steeds duisterder wordende machtsstrijd waarin ze er alles aan doen om de glansrol binnen te slepen: de Oom Tom van de 21e eeuw!
Op zoek naar Oom Tom is een zoektocht naar identiteit en de nietsontziende hang van de mens naar status en macht.Een toneelstuk vermomd als quiz, met het publiek als rechter en de spelers als gladiatoren.
Spel: Ruurt de Maesschalk, Raymi Sambo (Old Stars, Spangas) en Sergio IJssel (Flikken Maastricht, Dino Show)
Regie: Raymi Sambo • Regieadviezen: Gerardjan Rijnders • Tekst: Mathijs Verboom • Dramaturgie en regieassistentie: Frederieke Vermeulen

(2010-2011)

HUID!
HUID! (2010-2011)
Op zijn eenentwintigste verjaardag komt Steve, de oogappel van een Antilliaanse familie, in opstand tegen de normen die het gezin (en vooral zijn moeder) er op na houdt. Hij wil zichzelf en zijn achtergrond accepteren, maar voor haar staat zwart gelijk aan zwak, lui, arm, lelijk en agressief.
De gevolgen van zijn acties zijn echter veel groter dan hij had verwacht en in een kettingreactie van bekentenissen en uitbarstingen komt alles wat tot die dag werd doodgezwegen boven tafel.
Spel: John Serkei, Raymi Sambo, Everon Jackson Hooi, Urmie Plein, Jaike Belfor, Naomi Mac Donald
Regie: Raymi Sambo • Coach: Gerardjan Rijnders • Tekst: Maaike Bergstra • Productie: Djoere de Jong • Dramaturgie: Frederieke Vermeulen • Vormgeving: Remco Swart • Componist: Dave Maengkom • Styling: Jantine Kraayeveld • Zakelijk Leiding: Joop van Bemmelen • Sound track: Berry Bleck

(2007-2008)

ZWARTE HELDEN
ZWARTE HELDEN (2007-2008)
Zwarte Helden gaat over een donkere jongen die de kans krijgt om de hoofdrol te spelen in de eerste Nederlandse BlackXploitation film. Hiermee komt zijn droomwens uit, namelijk de eerste zwarte Nederlandse filmheld te zijn.
Als hij het script krijgt komt hij erachter dat hij slechts gebruikt zal worden vanwege zijn kleur en niet zijn talent. Inmiddels is hij door zijn zwarte achterban gelanceerd tot held. Hij kan niet meer terug. De contracten zijn getekend, de verwachtingen gespannen. De zwarte wereld hoopt op een nieuwe held, de witte wereld verwacht dat hij zijn plichten nakomt. Hij zit gevangen tussen de twee werelden in.
Een tragikomisch verhaal over wat het betekent om een held te zijn, over hoog gespannen verwachtingen. En waarom zijn er in Nederland geen zwarte filmhelden?
Spel: Raymi Sambo • Regie: Keesjan Hundling/ Raymi Sambo • Tekst: Anita de Rover

(2005-2006)

HYPOKLISMA
HYPOKLISMA (2005-2006)
HYPOKLISMA is het verhaal over twee jongens, een vluchteling en een autochtoon, die meewerken aan een geheim experiment van de AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst). Beiden worden voor een bepaalde tijd in een cel opgesloten, met als doel om middelen in handen te krijgen waarmee de samenleving versneld kan integreren. In eerste instantie lijkt het project totaal te mislukken, echter “Big Brother” grijpt in met een geraffineerde opdracht!
Een eigentijdse, snelle en verrassende voorstelling over een steeds eerlijker wordend Nederland en de gevolgen daarvan.
De Volkskrant schreef over HYPOKLISMA: Een voorstelling die benieuwd maakt naar een vervolg!
Spel: Raymi Sambo en Barry Emond • Auteur: Enver Husicic • Begeleiding: Monique van Hinte

(2004)

M.I.T
M.I.T (2004)
Twee mensen voelen zich tot elkaar aangetrokken maar durven dit niet tegen elkaar te zeggen. Wat hebben zij de ander te bieden? Wat moeten ze doen om de ander te laten zien dat ze de moeite waard zijn? Hun onzekerheid zegeviert.
Ze proberen die te compenseren met uiterlijkheden om indruk te maken op elkaar en de rest van de wereld. Ze zijn bereid al datgene wat ‘niet goed’ is aan zichzelf te veranderen met het gevolg dat hun ware ik langzamerhand verdwijnt. They Are Building The Perfect Beast.
Een ‘Beest’ dat voldoet aan de normen van de perfecte wereld van nu, waarin niet romantische maar esthetische factoren doorslaggevend zijn in de zoektocht naar ware liefde.
Spel: Raymi Sambo, Folcmar Louman • Regieadviezen: Bart Klever • Tekst: Enver Husicic

(2003)

GROUND HEROES
GROUND HEROES (2003)
Naar aanleiding van de ontwikkelingen na 11 september is een eerste voorstelling ontstaan. Ground Heroes volgt drie jongens bij hun zoektocht naar de liefde in een rusteloze wereld waar niets meer zeker is. Tijdens hun zoektocht vinden ze houvast bij elkaar, bij hun fantasieën en bij hun rituelen. Hun vriendschap helpt hen te overleven en hun verwarring en verwondering te delen. Want wat te doen als je je niet geliefd voelt, wat te doen als je je geloof verliest en wat te doen als je eigenlijk niet weet wie je bent?
Ground Heroes is een verrassende en eigentijdse voorstelling die universele thema’s op geheel eigenzinnige wijze brengt.
Spel: Raymi Sambo, Folcmar Louman, Joost Wentink • Regieadviezen: Femke Janssen • Tekst: Enver Husicic, Annemarie Slotboom

Contact & boeking.

BOEKING
RAYMI SAMBO
ACTEUR • HOST • PRESENTATOR • ZANGER
All Stars Agency
www.allstarsagency.nl
T. +31 (0)20 – 4213 669
Andrea Kleverlaan
andrea@allstarsagency.nl
Britt Colegem
britt@allstarsagency.nl
BOEKING THEATER • FILM •
EXPERIENCES • EDUCATIE
RAYMI SAMBO MAAKT
Sietske de Haan
zakelijk@raymisambo.nl
T. +31 (0)6 – 2428 1583
CONTACT • INFORMATIE &
PERS
ZAKELIJKE LEIDING
Sietske de Haan
zakelijk@raymisambo.nl
T. +31 (0)6 – 2428 1583